Το «καρτέλ των κερδοσκόπων» εκβιάζει την Eλλάδα με την άρνηση συμμετοχής στην αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς ένα παχυλό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα με τα οποία θα αντικατασταθούν τα παλαιά. Η εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους ιδιώτες επενδυτές εγείρει κινδύνους ασύντακτης χρεοκοπίας τον Μάρτιο. Η ανακοίνωση του τραπεζικού λόμπι IIF έκανε λόγο για «διακοπή για συλλογισμό», ενώ τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις βρέθηκαν τουλάχιστον κοντά στην κατάρρευση. «Αγκάθι», λέγεται, υπήρξε το κουπόνι των νέων ομολόγων που προτείνονται στο πλαίσιο της ανταλλαγής.
Όμως αυτό που απειλεί να τινάξει στον αέρα την «αριθμητική» όλου του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου είναι η χαμηλή πρόθεση συμμετοχής στο PSI. Στους οικονομικούς και επενδυτικούς κύκλους του εξωτερικού αποτελεί κοινό μυστικό πως η συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων μέχρι στιγμής δεν ξεπερνά το 60%.Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο ραντεβού Νταλάρα- Παπαδήμου καθώς και ελληνικής αντιπροσωπείας με την Επιτροπή Ομολογιούχων ορίστηκε για την επόμενη Τετάρτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπάρχει σύγκλιση απόψεων ως προς τους όρους της συμφωνίας αλλά διαπιστώνεται μικρή διάθεση συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI plus κάτι που πρακτικά το τινάζει στον αέρα. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν πως η διαφωνία επικεντρώθηκε στο ύψος των κουπονιών των νέων ομολόγων, με Γερμανία και άλλες χώρες να πιέζουν για επιτόκιο σημαντικά χαμηλότερο του 4%.
Υπό αυτών των συνθηκών η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται με τη… θηλιά στο λαιμό, δυο μήνες πριν την λήξη του τριετούς ομολόγου ύψους 14,4 ευρώ. Η Αθήνα, καίγεται να κλείσει το συντομότερο δυνατό η συμφωνία για το PSI. Το Μέγαρο Μαξίμου θα αναζητήσει τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες έξοδο ασφαλείας από τον κυκεώνα του PSI και της νέας δανειακής σύµβασης. Ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος ασχολείται προσωπικά µε τις διαπραγµατεύσεις, ωστόσο αντιλαµβάνεται ότι ταυτόχρονα µε το οικονοµικό θα πρέπει να λυθεί και το πολιτικό πρόβληµα της χώρας. Οι ξένοι εταίροι αλλά και σηµαντικοί οικονοµικοί παράγοντες της ΕΕ εκδηλώνουν έλλειψη εµπιστοσύνης προς ολόκληρο το πολιτικό σύστηµα της Ελλάδας. Αν δεν γεφυρωθεί άµεσα το χάσµα που έχει δηµιουργηθεί, το ποσό -µαµούθ από τη νέα δανειακή σύµβαση δεν πρόκειται να εισρεύσει στα κρατικά ταµεία. Για τους λόγους αυτούς αναµένεται ο κ. Παπαδήµος να έχει νέο κύκλο επαφών µε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, πιθανόν την προσεχή εβδοµάδα.
Ο κ. Λ. Παπαδήµος θα δει καθέναν μόνο του, τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ και µόνο αν δηµιουργηθεί κλίµα συνεργασίας θα καλέσει και τους τρεις σε κοινή συνάντηση. Ο Πρωθυπουργός φέρεται όµως αποφασισµένος να θέσει στους αρχηγούς το πολιτικό πρόβληµα της χώρας και να αναζητήσει οριστική λύση. Τα δεδοµένα είναι λίγο-πολύ γνωστά. Αυτή τη στιγµή βρίσκονται σε κρίσιµο στάδιο οι διαπραγµατεύσεις για το PSI, καθώς υπάρχουν σηµαντικά προβλήµατα που δυσχεραίνουν την επίτευξη συµφωνίας. Αν δεν προκύψει συµφωνία, υπάρχουν δύο ενδεχόµενα: Είτε το κούρεµα θα είναι µεγαλύτερο και άρα χάνεται ο εθελοντικός χαρακτήρας του· στην περίπτωση αυτή η χώρα θα εισέλθει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας και θα χρειαστεί να γίνει διαχείριση της κατάστασης που θα προκύψει. Είτε το κενό θα καλυφθεί µε χρηµατοδότηση µεγαλύτερη από αυτή που συµφωνήθηκε την 26η-27η Οκτωβρίου.
Ετσι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου ώστε να πειστούν οι ξένοι να συμμετάσχουν στο PSI. Όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν πείθονται. Και δεν είναι άλλοι από τα hedge funds, τους λεγόμενους «καρχαρίες» των αγορών.
Tα hedge funds ακολούθησαν στην περίπτωση της Ελλάδας ένα παλιό ρητό της Wall Street που λέει: «Όταν δεις αίμα να κυλάει στους δρόμους, αγόρασε». Τους προηγούμενους μήνες αγόρασαν ομόλογα λήξης Μαρτίου σε εύρος τιμών μεταξύ 19 με 42 και ανοίγοντας την ίδια στιγμή θέσεις προστασίας κινδύνου μέσω CDS. Ετσι επιδιώκουν να καθυστερήσει η τελική συμφωνία έστω και κατά μερικές εβδομάδες ή μήνες, ελπίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό, η Αθήνα θα αναγκαστεί να αποπληρώσει τους τίτλους αυτούς στο ακέραιο. Διαφορετικά, προτιμούν να προκαλέσουν μια ελληνική χρεοκοπία, αφού πολλά εξ αυτών έχουν αγοράσει και ελληνικά CDS, επομένως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα αποζημιωθούν στο ακέραιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα διεθνή πρακτορεία, ανάμεσα στα hedge funds που έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα είναι το Saba Capital Management, το ύψους 3,4 δισ. δολαρίων κερδοσκοπικό κεφάλαιο, του Μποζ Γουέινσταϊν, ενός γνωστού πρώην trader ομολόγων της Deutsche Bank. Επίσης τοYork Capital Management, ένα fund το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 14 δισ. δολ. και στο οποίο συμμετέχει ο τραπεζικός γίγαντας της Credit Suisse. Το Marathon Asset Management, με ισχύ 10 δισ. δολ., το CapeView Capital με έδρα το Λονδίνο και το Och-Ziff Capital Management, με ισχύ 28 δισ. δολ., το οποίο ιδρύθηκε το 1994 από τον Daniel S. Och. Και φυσικά το ισπανικό Vega Asset Management, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 από την Banco Santander και το οποίο αποχώρησε πριν από λίγο καιρό από τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Άλλες πληροφορίες θέλουν τις αμερικανικές BlackRockκαι Loomis Sayles, την ελβετική Julius Baer, τη γαλλική Natixis , τη γερμανική StarCap και τη λουξεμβουργιανή Ethenea Independent Investors, που θεωρούνται «αστέρια» του επενδυτικού κλάδου να έχουν ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται αντιληπτό πως ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έχει να αντιμετωπίσει τους κερδοσκόπους των αγορών, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να κάνουν παιχνίδι με την χρεοκοπία της χώρας προκειμένου να βγάλουν σημαντικά κέρδη.
Για να βγει από το αδιέξοδο η Αθήνα εξετάζει την ενεργοποίηση της επιβολής ρητρών συλλογικής δράσης (CAC) στα ήδη υπάρχοντα ομόλογά της. Όμως για να ενεργοποιηθούν τα CACs απαιτείται η συμμετοχή στο πρόγραμμα να φτάσει στο 75%. Όμως μέχρι στιγμής το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο, οπότε οι ρήτρες συλλογικής δράσης μπαίνουν στον… πάγο μέχρι νεωτέρας.
Ποντάρουν σε χρεοκοκοπία
Εν μέσω όλων συτών JP Morgan απροκάλυπτα ποντάρει στη χρεοκοπία της χώρας μας και η S&P δηλώνει δημοσίως ότι τίθεται εν αμφιβόλω η συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το PSI που είχαν σημειώσει εμπλοκή.
Ο αμερικανικός κολοσσός η JP Morgan, η επενδυτική έχει ήδη αρχίσει να παροτρύνει τους πελάτες της να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα με καθαρό σκοπό το κέρδος αφού όπως τονίζει «θα αγοράσετε σε ευρώ και θα εξοφλήσετε σε δραχμές»Όπως διευκρινίζει η JP Morgan, αποτελεί ευκαιρία η αγορά ενός σπιτιού στην Ελλάδα με δάνειο από ελληνική τράπεζα αφού -θεωρώντας βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας μας- η αποπληρωμή του θα γίνει σε δραχμές και δη σε πολύ χαμηλή ισοτιμία.
Την ίδια ώρα, η S&P's, μετά τη συντονισμένη επίθεση στην ευρωζώνη με τις μαζικές υποβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων κρατών-μελών, τονίζει ότι αμφιβάλει εάν θα υπάρξει συνέχεια στις συζητήσεις της Ελλάδας και των πιστωτών που διεκόπησαν και αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή τη βδομάδα. Υπογραμμίζοντας ότι σύντομα θα εκδώσει την ετυμηγορία του για το EFSF, ο διεθνής οίκος μέσω του Μόριτς Κρέμερ, υπεύθυνου για τη αξιολόγηση των κρατών στην Ευρώπη, δήλωσε ανήσυχος για το τι μέλλει γενέσθαι με τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.
«Φοβάμαι το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καν επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που έχουν προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη» τόνισε ο ίδιος θέτοντας ουσιαστικά θέμα κατάρρευσης της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου και αποτυχίας του PSI.
Από Sofokleous10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου