του Όθωνα Κουμαρέλλα
Καλησπέρα και Καλή Χρονιά με Νέο Εθνικό Νόμισμα!
Το τι λέει ο μεσιέ Προβό κι η γνωστή παρέα τραπεζιτών, διαπλεκομένων πολιτικών, καθηγητάδων και δημοσιογράφων, μικρή σημασία έχει.
Αυτό που έχει σημασία για να δώσει κάποιος προσοχή σ’ αυτά που λένε, είναι η δικαιολογητική βάση και η επιχειρηματολογία, που χρησιμοποιούν. Και εδώ φαίνεται η γύμνια τους! Δεν έχουν το παραμικρό επιχείρημα, προβλέπουν ως Πυθίες τη καταστροφή, αλλά δεν λένε κουβέντα γιατί θα συμβεί αυτό.
Δεν λένε κουβέντα επίσης για το τι συμβαίνει σήμερα και σε ποια καταστροφή οδηγεί η ακολουθούμενη από τους ίδιους πολιτική. Απλά σκιαμαχούν απέναντι στο Αναπόφευκτο!
Και προετοιμάζουν το έδαφος για τη καθιέρωση (προσοχή όχι επιστροφή), μιας νέας «γιαλατζί» κατοχικής δραχμής, πλήρως ελεγχόμενης από τα αφεντικά τους στις Βρυξέλες και αλλού, για να έλθουν μετά εκ του ασφαλούς να μας πουν: δεν σας τα λέγαμε εμείς; …και να συνεχίσουν το ροκάνισμα με....
Όμως, το πρόβλημα δεν είναι το Νόμισμα, αλλά η συνολική Πολιτική. Και γι’ αυτή δεν λέν’ κουβέντα! Τι να μας πουν άραγε οι αρχιιέρειες της διαπλοκής και της ευρωλιγούρας!
Αυτοί το μόνο που ξέρουν είναι οι περικοπές και τα χαράτσια και να μας κουνούν το δάκτυλο γιατί τάχα μου «μαζί τα φάγαμε», να κηρύττουν τον «εμφύλιο», υποδαυλίζοντας κάθε λογής κοινωνικό αυτοματισμό, με δόγμα το «όλοι εναντίον όλων», την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο «Κοινωνικό Κράτος» με μόνο σκοπό να περάσει η σκληρή περιουσία δημόσια και ιδιωτική στα χέρια των μαφιόζων (ντόπιων και ξένων), που τους ταΐζουν τόσα χρόνια! (μόλις σήμερα «σκοτώθηκαν» τα 4 airbus της πρώην Ολυμπιακής έναντι 31 εκ. ευρώ, όταν στον προηγούμενο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος είχαν προσφερθεί 90 εκ. και η αγορά τους είχε στοιχίσει 450 εκ. μόνο και μετά θα μου πείτε ότι λαϊκίζω, αν μιλήσω για γουνάκια!).
Άρα το θέμα δεν είναι η δραχμή, ή οτιδήποτε άλλο, αλλά τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτό και πως θα πάμε εκεί! Ο τρόπος και οι συνοδές πολιτικές είναι που θα κάνουν το εγχείρημα επιτυχές, ή θα μας οδηγήσει σε χειρότερα από αυτά που ο σενιόρ διοικητής και οι συν αυτόν, προβλέπουν.
Το νόμισμα είναι εργαλείο και αναπόσπαστο κομμάτι για πολιτικές που θέλεις να ασκήσεις. Συνεπώς πρέπει πρώτα να σπάσεις τα δεσμά και να αποφασίσεις να ασκήσεις δική σου πολιτική με σκοπό να ανατάξεις την οικονομία και τη Κοινωνία σου, εξυπηρετώντας τις δικές σου προτεραιότητες και όχι αυτές που σου υπαγορεύουν ξένοι και τότε να σχεδιάσεις τις πολιτικές και να βρεις τα εργαλεία, αν δεν τα έχεις.
Αν θέλεις μέσα στο ίδιο σύστημα εξυπηρέτησης των ίδιων συμφερόντων και χωρίς να αλλάξει τίποτε άλλο παρά μόνο το νόμισμα, τότε το μόνο που θα πετύχεις είναι το πλήρες ξεχαρβάλωμα και η οριστική υποταγή στους ξένους τοκογλύφους, άρα μείνε στο νόμισμά τους, αφού δεν μπορούν να σε διώξουν, γλυτώνοντας και τη ταλαιπωρία, έτσι κι αλλιώς χαμένη είναι η Κοινωνία (και συ γελάς σε βάρος της, αν είσαι από δαύτους).
Γέλιο πάντως προκαλεί, ότι η όλη συλλογιστική της κινδυνολογίας, περιστρέφεται γύρω από το «τεχνικό» θέμα της εκτύπωσης των νέων χαρτονομισμάτων, γιατί οι λιμοί οι σεισμοί και οι καταποντισμοί κατά τον κ. Διοικητή, θα συμβούν στη πρώτη μεταβατική περίοδο που δεν θα έχει προλάβει αυτός να τυπώσει. Του χρειάζονται, υπολογίζει, δυόμισι χρόνια! Μετά προβλέπει σταδιακή εξισορρόπηση……
Μα πρώτα - πρώτα δεν θα τυπώσει αυτός! Αυτόν μάλλον κατά Κορυδαλλό μεριά τον βλέπω.
Μελέτες οικονομολόγων που έχουν ασχοληθεί με το θέμα αναφέρουν ότι θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών για αποκατάσταση πλήρους νομισματικής κυκλοφορίας. Αλλά ας πούμε ότι θα χρειαστούν έξι - οκτώ!
Τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα αυτό; Μα αυτό που προκαλεί ανατριχίλα στους τραπεζίτες και τους υποτακτικούς τους και γι’ αυτό δεν τολμά καν να αναφερθεί ο μίστερ Προβό.
Στάση εξωτερικών πληρωμών (άρνηση αναγνώρισης του χρέους) και αυστηρότατος έλεγχος στη διακίνηση κεφαλαίων προς και από το εξωτερικό, με ταυτόχρονη Εθνικοποίηση του Τραπεζικού συστήματος. Τότε τα υπάρχοντα χρήματα (σε ευρώ και συνάλλαγμα), στο εσωτερικό της χώρας φτάνουν και περισσεύουν για τη προμήθεια και μάλιστα τοις μετρητοίς όλων των απαραίτητων εφοδίων για τη σίτιση του πληθυσμού και την στοιχειωδώς ομαλή λειτουργία της οικονομίας για το πρώτο αυτό διάστημα.
Αυτό δεν σημαίνει δέσμευση καταθέσεων, γιατί αυτές έτσι κι αλλιώς έχουν εξαερωθεί (είναι ζήτημα να υπάρχουν διαθέσιμα στα ταμεία των Τραπεζών πάνω από 15 δις ευρώ) και μόνο η καθιέρωση Εθνικού νομίσματος είναι δυνατό να τις αποκαταστήσει. (Μέσα στο ευρώ, αν δεν προλάβουμε, κάποιο πρωινό και μάλιστα πολύ πιο σύντομα απ’ ότι προβλέπουν μερικοί, θα το ακούσουμε το μαντάτο, θα βρούμε τις τράπεζες κλειστές και μην αμφιβάλετε γι’ αυτό, όσο κι αν δεν σας αρέσει, ούτε εμένα μου αρέσει γι’ αυτό και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μη συμβεί). Απλά θα γίνει αυτόματη μετατροπή στο νέο νόμισμα και η μόνη δυσκολία για τους καταθέτες μέχρι να αποκατασταθεί η νομισματική κυκλοφορία θα είναι οι συναλλαγές μέσω καρτών, συναλλαγματικών και επιταγών.
Οι δανειολήπτες από τις ελληνικές τράπεζες, μόνο καλά θα έχουν να περιμένουν, αφού η εξωτερική σεισάχθεια, δεν μπορεί παρά να ακολουθηθεί από μια αντίστοιχη εσωτερική. Το μόνο σίγουρο είναι, ότι τα συναφθέντα δάνεια μέχρι τη στιγμή της αλλαγής του νομίσματος θα μετατραπούν αυτόματα κι αυτά στο νέο νόμισμα και οι ρυθμίσεις αποπληρωμής τους δεν μπορεί παρά να είναι ευνοϊκότερες από τις σημερινές. Αλλά επειδή και αυτό έχει να κάνει με πολιτικές αποφάσεις, εξαρτάται πάντα ποιος θα κάνει τη μετάβαση στη νέα κατάσταση, αν την αφήσουμε στον χερ Παπαδήμο και τους συν αυτόν Παπανδεοσαμαροκαρατζαφύρερ και Προβό, τότε «κλάφτα Χαράλαμπε!»
Γέλιο προκαλεί στους γνωρίζοντες επίσης, η πρόβλεψη για σημαντική υποτίμηση του νέου νομίσματος. Όμως όλες οι σοβαρές μελέτες (ο κ. διοικητής έχει κάνει κάποια, γιατί πληρώνεται άραγε;), αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται, αντίθετα μάλιστα, η επιδίωξη πρέπει να είναι η σταθερότητα και η προστασία του νομίσματος, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα και μέχρι να επιτευχθεί η ομαλή του κυκλοφορία. (Είπαμε το συνολικό πακέτο μας ενδιαφέρει κι όχι η δυνατότητα υποτίμησης, γιατί τέτοια γίνεται και τώρα ως βάρβαρη εσωτερική και με ταυτόχρονο μάλιστα πληθωρισμό!).
Γενικά η ισοτιμία που θα «κλείσει» το νέο νόμισμα είναι τεχνικό ζήτημα και θα αποφασιστεί με τα δεδομένα της στιγμής, ενώ μια καλή προσέγγιση για λόγους πρακτικούς, αλλά και ψυχολογικούς είναι αυτή να καθοριστεί σε 1:1 ευρώ (Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα εξακολουθεί να υπάρχει ευρώ).
Τέλος, για κάποιους που αναφέρονται στο σφράγισμα των χαρτονομισμάτων του ευρώ για να χρησιμοποιηθούν αρχικά ως το νέο νόμισμα: Τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Πρώτα και κύρια γιατί τα χαρτονομίσματα του ευρώ μας χρειάζονται ατόφια για τις εξωτερικές μας συναλλαγές (και εδώ ισχύει ως προϋπόθεση η ύπαρξή του). Απλά αυτά θα αποσύρονται σταδιακά από τα χέρια των ιδιωτών μέσω των κρατικών ταμείων και των τραπεζών. Για όσους μπορούν να τα κρατούν κρυμμένα στο στρώμα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να τα αλλάξουν σταδιακά με δεδομένο, ότι δεν θα μπορούν ανεξέλεγκτα να τα βγάλουν στο εξωτερικό. Όσοι πλούσιοι έχουν προλάβει και πράγματι είναι πολλοί, να τα έχουν εξάγει, ας είναι καλά οι άνθρωποι να τα χαίρονται εκεί που είναι. Ο επαναπατρισμός για φτηνή εξαγορά περιουσίας δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση, όσο κάποιοι νομίζουν, με δεδομένους τους ελέγχους. Αλλά είπαμε τα πάντα έχουν να κάνουν με πολιτικές αποφάσεις και τα συμφέροντα που αυτές θέλουν να εξυπηρετήσουν.
Αυτά τα λίγα προς το παρόν και πάλι Καλή Χρονιά και προπαντός Καλά Μυαλά!
Όθων Κουμαρέλλας
Αρχιτέκτονας Μηχανικός , μέλος της Π.Ε. του Ε.Πα.Μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου